30/6/15

Veniu a pedalar pel Maresme !

Hem recopilat en un lljbe unes quantes rutes de cicloturisme tranquil pel Maresme i el diumenge 12 de juliol el presentem.
Ens agradaria pedalar amb vosaltres per celebrar-ho i mostrar-vos alguns racons del nostre país petit.
Quedem a les 9 del matí a la riera Capaspre de Calella





Pedalarem per les platges de Calella, Pineda, Santa Susanna i Malgrat. Visitarem l'horta del delta de la Tordera i els espais naturals protegits.

En acabar presetarem el llibre mentre fem un refresc.
I després, qui ho vulgui, a la platja.

Podeu anar fins a Calella amb cotxe per la C-32, amb la línia de Rodalies R-1 o pedalant​.
Aneu-hi com vulgueu però no hi falteu. Us esperem !!!

15/6/15

"Més pedals i menys motors"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va pronunciar exactament les paraules que reproduïm al titular durant el discurs d'investidura el passat dissabte. L'alcalde de València, Joan Ribó, predica amb exemple de fa anys, i no ha canviat els hàbits malgrat haber canviat de feina. Esperem que a Madrid també emprenguin el camí de donar prioritat a la bici i el transport sostenible per davant dels automòbils. La bicicleta te una oportunitat històrica per posicionar-se com a mitjà de grans masses a les ciutats de Catalunya i d'Espanya. Tots els implicats i els aficionats hem de treballar amb les institucions per fer-ho possible. No podem perdre aquest moment.

Joan Ribó, alcalde de València, anant cap a l'Ajuntament el seu primer dia de feina. FOTO: Kai Fösterling. LEVANTE

Els rius, corredors naturals per anar del Vallès al Maresme. Les darreres pedalades de BiciBiblios

De la fresca matinal de La Garriga al sol del Maresme, BiciBiblios ha acabat el seu recorregut travessant Gallecs, la Riera de Caldes, el malaguanyat Polinyà i, per Barberà i la seva preciosa biblioteca Esteve Paluzié, buscar el Ripoll i el Besòs, que de clavegueres han pasat a ser corredors verds que conncten comarques i gent i vertebren el país d'una forma diferent.
Les tres xemeneies de Sant Adrià han donat pas al mar, i el turó de montgat i el seu insòlit barri de pescadors, a la platja maresmenca, per acabar la ruta a Vilassar de Dalt, a la fàbrica de Can Manyer, que va passar de donar la dignitat d'un sou als seus treballadors, a atorgar la del coneixement als seus lectors.




FOTOS. Francesc Meseguer

Què hem volgut dir a BicibiBlios?
-Als llibres hi ha el tronc central del coneixement, però també ens cal el coneixement empíric de descobrir les coses amb la pròpia experiència. I per això res millor que viatjar.
-El viatge ens ha de transformar. No podem ser els mateixos quan sortim que quan tornem. El viatge com a forma d'esborrar prejudicis sobre països i gents.
-La bicicleta permet llegir el país que es travessa, entendre'l des de la terra, els pobles, el clima, l'aire, l'olor, el vent... És un paradigma de comprensió global.
-A internet hi ha informació, les guies ens diuen com hem d'anar als llocs, però ni un ni l'altre ens expliquen quina actitud hem de tenir, quines experiències s'hi poden viure, com entendre la gent i els llocs. Això només es pot saber des de la qualitat de l'experiència. I l'experiència ens la dona aquell qui hi ha estat: l'autor d'un llibre de viatge. Els llibres de viatge tenen ara més sentit que mai. En ells hi ha coneixement.
-Fent biblioteques amb els pocs diners que tenien, la mancomunitat va entendre que, per fer un país modern, just i de progrés havia de posar el coneixement a l'abast de tothom. és el millor que s'ha fet en temps per la construcció de Catalunya.
-En una biblioteca o una llibreria hi veig el futur. Per això m'agrada visitar-les. Un poble amb una bona biblio és un poble que creu en el futur.
Per això he pedalat.

Comptaquilòmetres
Total recorreguts: 346.3 kms 
Desnivell de pujada: 2900 mts + 
Desnivell de baixada: 3866 mts - 
Temps total pedalant: 24h 31'


Un espectacular aparador a la Biblioteca de Blanes
La Isabel ha fet un espectacular aparador per anunciar l'arribada de BiciBiblios a la biblioteca comarcal de la Selva, a Blanes. Fins i tot ha fet un carril bici per dins el vestíbul. Tanmateix totes les biblioteques han donat una important difusió i una excel·lent acollida al projecte. FOTO: Biblioteca de Blanes

Els Bibliotecaris francesos també pedalen
Una cinquantena de bibliotecaris francesos han anat a Estrasbourg pedalant per reivindicar la feina de les biblioteques en la difusió del coneixement. Llegiu-ho aquí:

11/6/15

Banyoles, Girona i Blanes. BiciBiblios avança

A la biblioteca comarcal del Pla de l'Estany vam viure una intensa xerrada sobre viatges i viatges en bici. A l'endemà, després de recórrer la comarca camí de Girona, ens vam trobar amb l'extrarodinària gent de Blanes a l'espai Roberto Bolaño de la seva bellíssima biblioteca, talment un vaixell. I, amb nostàlgia de la costa, la ruta segueix entre camions i polígons industrials buscant la Garriga, una illa.





Fotos: Francesc Meseguer

9/6/15

BiciBiblios comença a rodar

El viatge en bicicleta a la recerca de llibres i lectors ha començat a voltar per terres de la Catalunya vella: la Cerdanya, el Ripollès i la Garrotxa. Ahir trobada amb lextors a Sant Joan de les Abadesses, avui esperen els lectors de Banyoles, al Pla de l'Estany. biciBiblios deixa la muntanya antiga i busca les terres baixes de les planes del rerapaís per anar tot seguit cap al litoral.




Fotos: Francesc Meseguer

2/6/15

Cicloturisme tranquil pel Maresme, aviat el llibre

Editat per Cossetània, a finals de mes surt al carrer Cicloturisme tranquil per Calella i el Maresme, deu rutes cicloturistes per la comarca que s'editen en català, anglès, espanyol i francès gràcies a la participació de l'ajuntament de Calella, que incorpora el llibre al seu programa de promoció del cicloturisme.
Torna l'exitosa fórmula de les rutes ciclistes aptes per a tothomn per descobrir el paía amb suau cop de pedal. Ben aviat us comunicarem on i quan es farà la presentació.

Portada de l'edició catalana i anglesa
El Maresme, terra de pagesos, d'horts, de flors i de pescadors, és també terra de bicicletes, perquè tots aquests oficis històrics hi estan relacionats. Avui, la moderna activitat econòmica de la comarca està generant una nova forma d'entendre el turisme, més proper i respectuós amb el territori on s'instal·la, més saludable i més familiar. En aquesta nova manera de fer turisme les bicicletes estan cridades a ser-ne protagonistes. Per això, si el Maresme és terra de bicicletes, la ciutat de Calella n'és la capital ciclista per mèrits propis.
Aquest llibre ha nascut perquè ningú, vingui d'on vingui, es perdi l'oportunitat de tornar a ser una mica adolescent, com diu Augé, i descobrir aquesta terra amb suau cop de pedal, que és com redescobrir la vida. A tots els garantim una satisfacció il·limitada.
Les deu rutes d’aquest recull estan pensades i dissenyades a partir del concepte francès de randoneur (caminant literalment) que ens hem permès traduir per tranquil; és a dir: circuits ciclistes on el paisatge, la descoberta o el patrimoni són els valors protagonistes, evitant posar en primer pla de la idea els ascensos i les dificultats tècniques que caracteritzen i prioritzen les rutes de cicloturisme esportiu. Cada cosa al seu lloc.
Per això no s'han inclòs rutes molt per l'interior de la comarca, més agrest i costerut i a l'abast de ciclistes entrenats, no de tothom. Aquest recull de rutes és perquè les faci qualsevol tipoologia de ciclista. No trobareu aquí ni grans distàncies, ni dificultats físiques enormes; però tampoc pretenc fer-vos passejar pel carrer de casa. Cadascuna de les rutes està pensada a partir de la idea de descobrir un indret i posar-lo en valor històric, paisatgístic, social o cultural. Cada ruta té doncs una raó de ser, un perquè. És així tal i com entenc la idea de cicloturisme tranquil. És així com el ciclisme es fa humanista.
A més, les rutes combinen l'ús de la bicicleta i el transport públic, una mescla idònia per fomentar el turisme sostenible. Al Maresme, la línia de rodalies R1 facilita enormement el desplaçament fins al punt de sortida de cada ruta.

Les rutes
1. Volta ciclista a Calella
2. Als peus del Montnegre
3. Ocells, canyars i horta del delta de la Tordera
4. Seguint el curs de la Tordera
5. Pedalant per la Sinera d'Espriu
6. De la Iluro romana al Mataró postindustrial
7. Berenar a la Font Picant d'Argentona
8. Tres viles i un poeta (sant Vicenç de Montalt, Llavaneres i Caldes d'Estrac)
9. Pagesos i mariners de Premià, Masnou i Vilassar
10. Panoràmiques metropolitanes des de Montgat